Pagina's

zaterdag 11 december 2010

Tajine met Vlees en Groenten


Bereidingstijd: 2 uur.
Aantal personen: 2.

Een heerlijke stoofschotel met lamsvlees en verse groenten.

In plaats van lamsvlees, kan u ook gebruik maken van rundvlees maar houdt dan rekening met een langere gaartijd.

Dit tajine gerecht heeft een fantastische smaak, en het vlees is zeer zacht.
Pas op met het opscheppen van de lamsbiefstukjes anders vallen ze uit elkaar.

De saffraan heb ik bij een Turkse slager gehaald, deze verkocht het in kleine potjes.
Deze saffraan is iets minder sterk en daarom heb ik een half potje verbruikt in dit gerecht.
Gebruikt u verse saffraan, dan dient u daar rekening mee te houden dat u er minder van nodig heeft

Tajine:

Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair.

Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog conusvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Bij de traditionele tajines moet er opgepast worden voor loodvergiftiging, aangezien een tajine te hoge concentraties lood kan bevatten. Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt die dit nadeel niet hebben. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine.

Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen. Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden.
(bron: Wikipedia)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten