Pagina's

dinsdag 19 oktober 2010

Nasi Koening


Bereidingstijd: 35 minuten.
Aantal personen: 2 à 3.
Op de foto Nasi Koening met saté babi.

Voor 2 personen heb ik 1 mok rijst gebruikt en 1,25 mok kokosroom met water.
Als u deze verhouding aanhoudt, hoeft de rijst niet afgegoten te worden.
De Nasi Koening is fluweelzacht van smaak.

Ik gebruik voor de rijst een pan met een glazen deksel.
Indien er een gaatje in het deksel zit deze even dichtstoppen met een stukje aluminiumfolie, anders verdampt de vloeistof te snel.

Als u gewone kokosmelk gebruikt, hoeft deze niet aangelengd te worden met water.

***
Santen/kokosmelk:

Klapper/kokos is het geraspte gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot.
Het is een volkomen zuiver produkt waaraan verder niets is toegevoegd.
Het kan in veel oosterse gerechten woren verwerkt.
Wanneer gedroogde kokos in water wordt geweekt en daarna wordt uitgeperst en gezeefd verkrijgt men een vocht dat santen wordt genoemd.
Het weken van de kokos is heel eenvoudig: leg de inhoud van een zakje klapper/kokos in een kommetje en schenk er 3 deciliter kokend water bij.
Roer alles goed door en laat het mengsel daarna 15 minuten staan.
Doe alles over in een fijne zeef en pers het vocht eruit. Santen wordt heel vaak in de Indonesische keuken gebruikt.
Het verleent aan veel gerechten een bijzonder fijne smaak.
Vroeger werd de kokosmelk thuis gemaakt, maar tegenwoordig wordt kokosmelk en kokosroom kant en klaar verkocht.
Ideaal om vlak voor het opdienen aan een saus toe te voegen.

***
Gerechten waarin kokosmelk is verwerkt, kunnen niet worden ingevroren tenzij het een ijsgerecht is.

Het recept van de Nasi Koening

Geen opmerkingen:

Een reactie posten